رشد بینایی و تماس چشمی
اهمیت ارتباط اجتماعی و کنش و واکنش با دنیای اطراف بر هیچکس پوشیده نیست. شکل گیری ابزارها و شیوه های این ارتباط از همان سالهای اولیه زندگی پایه ریزی میشود. نقش والدین و محیط زندگی کودک در هرچه بهتر شکل گرفتن تماس چشمی و قوه بینایی اگر از خود کودک بیشتر نباشد، قطعا کمتر نیست.
یکی از کارآمدترین ابزارهای انسان برای ارتباط، تماس چشمی و استفاده از قدرت بینایی برای انجام این مهم است.
کودک تازه به دنیا آمده دید مبهمی نسبت به دنیای اطراف خودش دارد و در طول سال ها در معرض محرکهای مختلف قرار گرفتن و البته رشد عصبی_حرکتی، به مرور تصویر واضح تری از دنیای اطراف خودش خواهد ساخت.
طبیعتا سال اول زندگی کودک حاوی مهمترین تغییرات در مسیر رشد و تکامل بینایی کودک و ساخت تصویر روشنی از دنیای اطراف خودش است. این تصویر در تعامل کودک با دنیای اطراف خودش نقش حیاتی خواهد داشت. در نهایت تعامل کودک با دنیای اطراف با استفاده از تماس چشمی و تکامل بینایی به رشد و بالندگی کودک در سایر جنبه ها نیز کمک شایانی خواهد کرد.
۱ ماهگی
سیستم عصبی نوزاد تازه به دنیا آمده هنوز به طور کامل رشد نیافته است. حس شنوایی نوزاد در همان دوران جنینی و در رحم مادر تکامل مییابد اما حس بینایی اینگونه نیست. نوزاد تازه به دنیا آمده دید مبهمی نسبت به دنیای اطراف خودش دارد و تقریبا همه چیز را بصورت تار میبیند.
نوزاد حتی در تشخیص رنگ ها نیز به همین صورت عمل میکند و رنگها را به صورت سیاه و سفید میبیند. در ابتدا حساسیت مردمک چشم نوزاد نسبت به نور دریافتی نیز بسیار بالاست اما رفته رفته این حساسیت پایین آمده و نوزاد تحمل بیشتری در دریافت نور و رنگ از دنیای اطراف خودش نشان خواهد داد. به تدریج روند تکامل این حس به پیش میرود و نوزاد درک واضح تری نسبت به دنیای اطراف خودش پیدا میکند.
در هفته اول دید کودک به حدود ۳۰سانتی متر میرسد و این فاصله تقریبا با فاصله صورت مادر با نوزاد هنگام شیر دادن برابر است. سپس کودک میتواند به تدریج چهره ها را تشخیص دهد. البته هرچه این چهره ها بیشتر در معرض دید کودک قرار گیرند قاعدتا کودک بهتر آنها را به خاطر خواهد سپرد.
به طبع آن ابتدا کودک قادر به تشخیص چهره پدر و مادر و سایر نزدیکان خودش خواهد بود. این اتفاق تقریبا در پایان هفته دوم نوزادی رخ خواهد داد. در این زمان کودک به کسانی که در حوزه دید او قرار گیرند خیره خواهد شد.
در هفته سوم کودک به میزان بیشتری به محیط اطراف خود دقت خواهد کرد و به مدت بیشتری خیره خواهد ماند.
در پایان ماه اول میتوان انتظار داشت که کودک با مادرش تماس چشمی برقرار کند و دریچه های جدیدی از ارتباط با دنیای اطراف برقرار کند. البته بازه زمانی برقراری ارتباط چشمی حتی تا ۸ هفتگی هم ممکن است طول بکشد
سایر توانایی های کودک در پایان ماه اول:
- برگشتن به سمت منبع نور
- دنبال کردن اشیا به صورت افقی
- تشخیص و تمرکز بر روی صورت افراد
۲تا ۳ ماهگی
در دوماه اول هماهنگی بینایی نوزاد چندان بالا نیست اما پس از دو ماه به تدریج میزان این هماهنگی بالاتر میرود. نوزاد در این زمان حساسیت و کنجکاوی بیشتری نسبت به محیط اطراف خود نشان خواهد داد.
به طبع توانایی نوزاد برای مواردی نظیر:
- افزایش تعادل بین دو چشم
- افزایش هماهنگی دو چشم برای ردیابی اشیا
- ارتباط چشمی با افراد بالاتر میرود
در این بازه رفته رفته حرکات چشم کودک در عین حال که افزایش مییابد، منظم تر و هماهنگ تر هم میشود. کودک رفته رفته میتواند هر دو چشم خود را بر روی یک جسم ثابت نگه دارد و برای تمرکز بر روی اجسام بدون چرخش دادن سر خود تنها از حرکات چشمانش استفاده کند. در عین حال حرکات افقی و نیز حلقوی اجسام را با چشمان خود دنبال میکند.
در پایان ۳ ماه کودک علاقه بیشتری به تماشای اجسام هندسی نظیر اجسام حلقوی نشان میدهد. در این سن کودک میتواند متوجه دست و پای خود شده و تدریجا هماهنگی میان حرکات چشم و بینایی نوزاد با حرکات دست و پا نیز بالاتر میرود. یکی از نتایجش میتواند تکان دادن دست ها و پاهایش با دیدن یک جسم خاص باشد.
کودک در ۲ ماهگی با استفاده از قدرت بینایی خود توانایی بیشتری برای تشخیص چهره ها و افراد نشان میدهد. از دیدن چهره ها و افراد آشنا لذت میبرد و اولین لبخند را در واکنش به دنیای اطراف نشان میدهد. و به طبع آن اشتیاق بیشتری به تماس چشمی با دنیای اطراف نشان میدهد.
در نظر داشته باشید :
از آنجایی که در این بازه توجه نوزاد نسبت به محرک های سمعی_بصری افزایش یافته، میتوان با استفاده از آویزان کردن این محرک ها از جمله عروسک های رنگی روی تخت نوزاد به تقویت بینایی نوزاد کمک کرد.
محدوده دید نوزاد در این سن حدود ۳۰سانتی متر و در یک حوزه ۱۸۰درجه ای میباشد.
۴تا۶ ماهگی
۶ماهگی نوزاد همزمان است با تغییرات و پیشرفت های شگرف در مراکز بینایی مغز کودک که به نوزاد کمک خواهد کرد که واضح تر ببیند و چشمان خود را سریع تر و دقیق تر حرکت داده و اجسام متحرک را با چشمان خود زیر نظر گرفته و دنبال کند.
از ابتدای این بازه سنی به تدریج دقت و عمق بینایی کودک افزایش یافته و میدان دید او نیز گسترده تر میشود، این مساله به نوزاد این امکان را میدهد درک عمیق تری از محیط اطراف خود داشته باشد.
هماهنگی میان چشم و سایر اعضای بدن از جمله دست های کودک در این زمان تدریجا بیشتر میشود. این مساله به کودک این امکان را میدهد که اشیا را راحت تر مکان یابی کرده و آنها را در دست بگیرد.
در حیطه بازی نیز نوزاد با استفاده از این توانایی به تدریج راحت تر میتواند دست و پای خود را تکان داده و با اسباب بازی ها بازی کند. همچنین نوزاد به تدریج میتواند چشم هایش را مستقل از سر تکان داده و اشیا را دنبال کند.
تصور کنید در این زمان اسباب بازی از دستان کودک بیفتد، نوزاد شما باید قادر به دنبال کردن آن با استفاده از چشمانش باشد. به تدریج دنبال کردن اشیای کوچکتر نیز به توانایی های کودک اضافه خواهد شد. همچنین از ۵ ماهگی کودک به دستان خودش علاقه نشان میدهد و حرکات انگشتانش را در حین بازی زیر نظر خواهد گرفت.
از حدود ۴ ماهگی کودک به تدریج میتواند رنگ ها را واضح تر ببیند و رنگ های تندتر را تشخیص دهد. حتی میتوان اظهار داشت که رفته رفته از این لحاظ همانند بزرگسالان عمل کرده و البته قادر خواهد بود همه رنگ های موجود در رنگین کمان را تشخیص بدهد.
والدین گرامی:
مجموعه این توانایی ها به شما این امکان را میدهد که در این بازه سنی اولین معاینه چشمی و بینایی را روی کودک انجام دهید که این خود نقطه عطفی در روند رشد کودک میباشد.
یک آزمایش ساده برای درک توانایی های بینایی کودک در این زمان میتواند قرار دادن جسم مورد علاقه کودک در طرفین او به گونه ای که نسبت به آن دید نداشته باشد و کودک باید با تکان دادن خود وضعیتش را نسبت به آن جسم تنظیم کند.
با قوی تر شدن ماهیچه های چشم نوزاد در این سن و ارسال پیام هایی از جانب مغز هماهنگی میان چشم های کودک افزایش یافته و به تدریج دید دو چشمی پیدا میکند. سپس کودک قادر خواهد بود مردمک چشمان خود را همزمان به چپ یا راست تکان دهد.
هشیاری نوزاد نیز نسبت به محیط خود بیشتر میشود و همچنین نسبت به انعکاسات و تحرکات محیطی حساس تر میشود.
توانایی های بینایی کودک در پایان ۶ ماهگی:
- افزایش مدت زمان تمرکز
- تشخیص دادن بطری و هدایت آن به سمت دهان خودش
- دیدن خودش در آینه
- افزایش علاقه به اجسام و اسباب بازیهای رنگی
۷تا۱۰ماهگی
به تدریج کودک از دنیای تار و مبهم خود فاصله گرفته و دنیای اطراف را واضح و دقیق میبیند. درک فاصله و عمق برای کودک راحت تر شده و در پرتاب اشیا نیز دقیق تر میشود. خودش کم کم میتواند به سمت اشیای مورد علاقه اش حرکت کرده و دستش رابه سمت آنها دراز کند. انجام دادن بازی هایی مثل دالی موشه نیز که بینایی نقش مهمی در آنها دارد، اندک اندک به توانایی های کودک اضافه میشود .
سایر توانایی های بینایی کودک در این سن :
- علاقه نشان دادن به تصاویر
- توجه بیشتر به اشیای کوچک
- تشخیص بهتر در مورد اشیایی که پنهان شده اند
- افزایش آگاهی از بدن خود
- تشخیص بهتر و بیشتر رنگها
رشد بینایی کودک از ۱۰ ماهگی تا ۳ سالگی + فیلم .
تعقیب
[…] های کوتاه با مراقب یا والد خود رد و بدل میکنند که پایه تماس چشمی آینده آنها میباشد. بیشتر اعمال کودکان در این دوره به […]
[…] […]
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.